ÜCRETSİZ TANITIM
Bilgilendirme yazısı’nı okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Adınız, Soyadınız *
İl Seçiniz *
İlçe Seçiniz *
Telefon *
Email *
Aura Cebilon
  • Vücudunuzu Susuz Bırakmayın!

    Vücudunuzu Susuz Bırakmayın!

    Vücudunuzu ayakta tutan, hayati öneme sahip olan suyu sadece susadığınızda tüketmeyin…

    Vücut, ihtiyacına göre ne zaman ne kadar suya ihtiyacı olduğunu düzenleyip susuz kaldığında bunu çeşitli mekanizmalar ile kontrol eder. Genel olarak suyun vücuda alınması ve vücuttan atılması bir denge içinde gerçekleşir. Günlük su tüketim miktarının da vücudun sıvı hacmini koruması gerekir.

    Günlük su tüketimi ne kadar olmalı?

    Su ihtiyacının karşılanabilmesi için normal bir insanın günlük alması gereken sıvı miktarı pratik bir yöntemle kilosunun 30 ile çarpılması ile hesaplanabilir. Örneğin 60 kg olan bir kişinin günlük su tüketimi için ortalama 1.8 litre yeterlidir. Hava sıcaklığı, terleme, egzersiz gibi faktörler, bu miktarda yüzde 10-20 gibi bir değişiklik yapabilir.

    Günlük sıvı ihtiyacını neler etkiler?

    Vücudun su ihtiyacı; terleme miktarı, hava sıcaklığı, egzersiz yapma ve kişisel özelliklere bağlı olarak farklılık gösterir. 

    Tüketilen besinler de içilmesi gereken su miktarını etkiler. Meyve sebze gibi içeriğinde fazla miktarda su bulunan besinleri yemek ile tahıl gibi besinleri yemek aynı oranda su ihtiyacı doğurmaz.

    Yine bunun gibi iklimi çok sıcak bir bölgede yaşayan insanların su ihtiyacı, terleme ile su kaybedileceği için daha fazladır.

    Ayrıca ishal, kusma gibi sağlık problemleri de vücudun su kaybetmesine yol açacağı için fazladan sıvı tüketimi gerektirir. 

    Besinler su ihtiyacını karşılar mı?

    Salatalık, karpuz, domates, limon, marul, kabak, havuç, çilek gibi su açısından zengin besinler vücudun su ihtiyacını karşılamaya destek olarak tüketilebilir. Ancak hiçbir besin suyun yerini tutmaz. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilen asitli içecek veya çay kahve gibi içecekler suyun yerine geçmez. Daha az su tüketimine yol açan bu içeceklerin en aza indirilmesi, arıtılmış ve mineral açıdan takviye edilmiş su tüketilmesi önerilir.