İçilen suyun hangi sıcaklıkta olduğu sağlık açısından önemlidir. İçtiğiniz suyu seçerken vücudunuzun ihtiyaçlarını gözlemleyin. Genel olarak ılık su daha faydalı olsa da sıcak havalarda soğuk su da tüketilebilir. Ancak aşırı soğuk sudan kaçınmak ve özellikle yemeklerle birlikte tüketmemek önemlidir.
Oda sıcaklığında veya ılık su vücut için en ideal sıcaklıktır. Sindirimi kolaylaştırır, özellikle yemeklerden önce ve sonra içildiğinde mideyi rahatlatır. Metabolizmayı dengeler ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Soğuk su, çok sıcak havalarda tercih edilir ancak bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Soğuk suyun olası zararları arasında sindirimin yavaşlaması vardır. Soğuk su, mide ve bağırsak kasılmalarını yavaşlatarak sindirimi geciktirebilir. Yemekle birlikte içildiğinde yağların katılaşmasına neden olabilen soğuk su, boğaz ve sinüsleri tahriş edebilir.Özellikle bünyesi hassas olan kişiler için boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığını beraberinde getirebilir. Ani soğuk teması, migren ve baş ağrısını tetikleyebilir, kalp ritmini yavaşlatabilir. Özellikle spor sonrası nabzı düşürebilir.
Ilık su sağlığı destekliyor
Karaciğer ve böbreklerin toksin atımını kolaylaştırarak detoks etkisi gösteren ılık su, sindirim dostu olma özelliği gösterir. Mide asidini dengeleyerek reflü ve hazımsızlığı önler.
Ilık su vücut ısısına yakın olduğu için damarları genişleterek kan dolaşımını artırır, metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımını destekler. Lenf sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sıcak su ise özellikle sabah aç karnına toksin atılımını desteklemek ve metabolizmayı hızlandırmak için önerilir.
Su çok sıcak içildiğinde dişlerin koruyucu tabakasını zayıflatarak dişlere ve diş etlerine zamanla zarar verebilir.
Sıcak su içmek aynı zamanda midesi hassas olan kişilerde mideye zarar verebilir. Özellikle ülser, mide-bağırsak sorunları gibi sorunlar varsa şikayetleri artırabilir.
Çok sıcak su fazla terlemeye yol açarak vücuttaki elektrolit dengesini bozabilir, dehidrasyona neden olabilir.
Suyun sıcaklığının yanı sıra kalitesi de oldukça önem taşır. Son teknoloji olan ters osmoz sistemiyle arıtma yapan, suyu arıttıktan sonra mineral ekleyerek zenginleştiren ve pH seviyesini dengeleyen kaliteli bir arıtma cihazı kullanmak önerilir.