Sebze ve meyveler nasıl temizlenmeli?
Sebze-meyve gibi besinleri yıkamadan yiyen yoktur ancak doğru yıkamak çok önemlidir. Sudan geçirmek, yeterli hijyeni sağlamaz. Mutfaklara ulaşana dek çeşitli aşama ve yolculuktan geçen, mikroorganizmaların yanı sıra tarımsal ilaçlar gibi kimyasallar da barındıran sebze ve meyveler doğru şekilde yıkanmazsa gıda kaynaklı hastalık riski artar.
Tarımsal ürünlerin verimliliğinin artması için çeşitli kimyasal ilaçlar yaygın şekilde kullanılıyor. Ancak bu ilaçların sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına zarar verme riski bulunuyor. Besinleri marketten, pazardan alındıktan sonra doğru şekilde dezenfekte etmek önem taşıyor. Pestitit adı verilen kimyasallar, solunum sisteminden sindirim sistemine kadar vücutta birçok olumsuz etkiye sebep oluyor, hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor.
Meyve ve sebzeleri yıkamadan önce ilk yapılması gereken elbette el hijyenini sağlamak, ardından yıkama işleminde temiz su kullanmaktır. Ayrıca bıçak, kesme tahtası ve besinlerin temas edeceği yüzeylerin hijyeni de çok önemlidir. Kesme işleminin, yıkama işleminden önce yapılmaması gerekir.
Ovarak yıkayın, suda bekletin
Meyve ve sebzeleri kaliteli, temiz suyla 4-5 dakika ovalayarak yıkamak, suda beklettikten sonra akan suyun altında iyice temizlemek önerilir. Bu işlemler, pestitit (böcek ilacı) kalıntılarını gidermede çok etkili yöntemlerdir.
Ispanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler için genellikle sirkeli suda bekletmek tercih edilir. Ancak pestititlerin bir kısmının aktif maddesi asidik koşullarda daha zararlı hale gelebildiği için yalnızca su ile temizleme yapmak önerilir. Yıkama işleminin ardından besinlerin süzgeçten geçirilerek nemli kalmalarını önlemek de bakterilerden korumak için gereklidir. Ovalayarak temizlenmeye uygun olmayan karnabahar, brokoli gibi hassas besinler de suda bekletilip ardından akan suyun altında yıkanarak temizlenebilir.
Sebze-meyve yıkama işleminin sıcak değil soğuk suyla yapılması daha etkilidir. Soğuk su bakterileri yok etme konusunda daha etkilidir hem de sıcak su gıdaların yapısına zarar verebilir, lezzetini azaltabilir. Yıkama işlemlerinin ardından kabuklu sebze ve meyvelerin kabuklarını soymak da pestitit kalıntılarından kurtulmak için iyi bir yöntemdir.
Yıkama işlemi sırasında sabun, deterjan gibi ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Besinler doğru yıkandığında, uygun koşullarda uzun süre muhafaza edilebilir.