ÜCRETSİZ TANITIM
Bilgilendirme yazısı’nı okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Adınız, Soyadınız *
İl Seçiniz *
İlçe Seçiniz *
Telefon *
Email *
Aura Cebilon
  • Mutfaklarda gıda hijyeni nasıl sağlanır?

    Besinler önce mutfağımıza giriyor, ardından sofralarımıza geliyor. Vücut sağlığını direkt etkileyen besinlerin hijyeni konusunda bilinçli olunması önem taşıyor.

    Güvenilir, temiz, kaliteli gıda anlamına gelen gıda hijyeni; gıdaların üretiminden depolanmasına, uygun bir şekilde hazırlanıp pişirilmesine kadar pek çok süreci kapsıyor. Peki gıdada hijyen koşullarının nasıl sağlanması gerekiyor?

    Tüketici olarak atılacak ilk adım, satın alınan besinlerin gıda hijyenine özen göstermektir. Ürün içeriğini ve son kullanım tarihini kontrol etmek, ambalajı yırtık veya bozuk besinleri satın almamak, ürünlerin uygun depolandığından emin olmak, açıkta satılan ürünleri almamak alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

    Yemek hazırlığı esnasında dikkat edilmesi gerekenler

    Yemek hazırlığı sırasında alınacak önlemler konusunda da bilinçli olmak gerekir. Mutfakta besinlere dokunulmadan ve yemek hazırlığına başlanılmadan önce mutlaka el hijyeni sağlanmalıdır. Eller doğru yıkama teknikleri ile yıkanmalıdır.

    Çiğ et, balık, yumurta gibi besinler yıkanmadan buzdolabında muhafaza edilmeli, meyve sebzeler ise soyulmadan bol su ile yıkanıp kuruduktan sonra buzdolabına yerleştirilmelidir.

    Yemek hazırlığına başlanırken mutfağın genel temizliğinin yanı sıra kullanılacak tezgah, masa gibi zeminlerin, kesme tahtası, bıçak, tencere gibi eşyaların da hijyenine özen gösterilmelidir.

    Çapraz bulaşmaya dikkat!

    Bakteri ve virüslerin bir alandan başka bir alana taşınması anlamına gelen çapraz bulaşma riskini en aza düşürmek gerekir. Bunun için çiğ et için ayrı bir kesme tahtası kullanmak önerilir. Et, balık gibi besinlerin fazla suları kağıt havluyla silinip atılabilir, sonrasında tezgah temizliğinde kullanılan bezlerin de iyice dezenfekte edilmesi gerekir. Çiğ et için kullanılan kapların ve malzemelerin, diğer besinlerle temas etmemesine dikkat edilmelidir.

    Besinleri yıkamak için kullanılan su önemli

    Dondurulmuş gıdalar kullanılmadan önce oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürülmelidir. Oda sıcaklığında dış kısımlarının iç kısımlarından daha önce çözülmesi bakteri üremesine neden olabilir.

    Besinleri pişirmeden veya çiğ yemeden önce akan suda yıkamak gerekir. Musluktan akan suyun temiz ve kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için arıtılmış su kullanmanın önemi ortaya çıkmaktadır.

    Pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında bekletilmemesi, en geç iki saat içinde buzdolabına konulması gerekir.