Günümüzde bir içecek olmanın ötesine geçerek küresel bir kültür haline gelen kahve, günlük ritüellerin vazgeçilmez bir parçasıdır.
Tarihsel kayıtlara göre kahve, ilk olarak Etiyopya'nın Kaffa bölgesinde yetişen yabani bitkiler iken 9-10. yüzyıllardan itibaren bilinir hale gelmiştir. Etiyopya'da keşfedilen kahvenin içecek olarak serüveni, Arap Yarımadası'na yolculuğuyla başlamıştır. Ardından Kahire, Şam ve İstanbul'da kahvehaneler açılmış, kahvenin sosyal bir içeceğe dönüşmesi, kahvehanelerin açılmasıyla gerçekleşmiştir. Venedik, Londra, Paris ve Viyana'ya yayılan kahve, plantasyonlar tarafından Güney Amerika'ya ulaştırılmış, 20-21. yüzyıla gelindiğinde espresso makinelerinin icadıyla kahve zincirleri ile küreselleşmeye başlamıştır.
Nasıl yetişir ve işlenir?
Ilıman, don olmayan, bol yağışlı ve gölgeli ortamları seven kahve, ekvator kuşağında yetişir.
Kahve kirazı denilen kırmızı meyvelerin içindeki iki çekirdek, işlenmemiş kahve çekirdeği iken toplanan kirazlar güneşte kurutulup kabukları kırılarak kuru işlemden geçirilir. Yaş işlem ise fermantasyonla meyve pulpunun temizlenip ardından kurutulması şeklinde gerçekleşir. İşlenen çekirdekler ardından kavrularak bildiğimiz rengini alır. Aroma ve renk farkları, kavrulma derecesine göre ortaya çıkar. Kavrulan çekirdekler, demleneceği yönteme uygun incelikte öğütülür.
Türk kahvesi kültürü, önemini korudu
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde yer alan Türk kahvesi kültürü toplumumuzdaki önemini her zaman korumuş, misafirperverliğin, sohbet ve dostluğun bir simgesi olmuştur.
İş hayatında verilen kahve molalarının, en yaygın davet şekli olan “kahve içmeye gidelim” buluşmalarının yeri her zaman ayrıdır.
Son dönemlerde, özellikle de evde çok daha fazla vakit geçirilen pandemi döneminde kahve tüketimine rağbet artmış, evde profesyonel kahve ekipmanları ile kahve yapmak bir hobi haline gelmiştir.
Önceleri sade veya sütlü çeşitleri ile tüketilen kahve tüketiminde çeşitlilik hem içerik hem demleme yöntemleri bakımından çok ilerleme ve değişim göstermiştir.
Şekeri, sütü değişse de iyi kavrulmuş kahvenin; kaliteli içme suyu, bakır cezve ve ağır ateş ile bir araya gelmesiyle ortaya çıkan ve yıllara meydana okuyan lezzeti hiç değişmemiştir.