ÜCRETSİZ TANITIM
Bilgilendirme yazısı’nı okudum. Kampanyalardan haberdar olmak istiyorum.
Adınız, Soyadınız *
İl Seçiniz *
İlçe Seçiniz *
Telefon *
Email *
Aura Cebilon
  • Meyvelerin Besin Değeri Nasıl Korunur?

    Meyve ve sebze satın alırken ve muhafaza ederken uygun yöntemleri uygulayarak hem gıda güvenliğinizi sağlayabilir hem de lezzet ve besin değerini koruyabilirsiniz.

    Meyve ve sebzelerin taze olması, besin değerinin yüksek olmasını ve lezzetli olmasını sağlar.

    Meyve ve sebzelerin raf ömrü kısadır. Satın alırken ihtiyacınızdan fazlasını almamaya çalışın.

    Mevsime uygun meyve ve sebzeler tüketmeye çalışın. Bu hem daha besleyici hem daha lezzetli olması açısından önemlidir.

    Canlı renkte, parlak, dolgun olanları seçin. Aşırı yumuşak ve buruşuk olmamasına dikkat edin.

    Boyutuna göre ağır olan meyveler çoğunlukla daha sulu ve daha tazedir. Çilek, kavun gibi meyvelerin kokusu, olgunlaştıkça daha belirgin hale gelir.

    Tüketilmek için seçilen yeşil yapraklı sebzelerin diri olmasına, solmuş veya sararmış olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

    Çürümeye başlamış sebze ve meyveler yanlarındaki sağlam besinlere de zarar verebileceği için hem alınırken hem de muhafaza edilirken buna önem verilmelidir.

    Meyve ve sebzelerin muhafaza edilirken sevdikleri ortamlar da birbirinden farklıdır. Oda sıcaklığında saklanması gerekenleri buzdolabına koymayın, buzdolabında muhafaza edilmesi gerekenleri oda sıcaklığında tutmayın. Örneğin domatesin olgunlaşana kadar oda sıcaklığında tutulması gerekir, buzdolabı tadını ve kokusunu bozabilir.

    Soğan, sarımsak ve patates ise kiler gibi ortamlarda, kuru ve karanlık yerlerde bekletilmelidir. Buzdolabı, patatesin nişasta içeren yapısını bozarak daha hızlı çürümesine neden olabilir.

    Muzun da olgunlaşana kadar oda sıcaklığında bekletilmesi daha doğrudur. Buzdolabına koymak kabuğunu karartabilir.

    Mandalina, limon, portakal gibi turunçgiller oda sıcaklığında birkaç günden fazla bekletilmemelidir. Uzun süre muhafaza etmek için uygun yer buzdolabıdır.

    Şeftali, kayısı, avokado gibi meyveler de eğer sert iken alındıysa oda sıcaklığında olgunlaşmaları beklenebilir.

    Buzdolabında saklanması gerekenler dışarıda kalmasın

    Maydanoz, roka, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler için en uygun saklama yöntemi, yıkayıp kuruttuktan sonra buzdolabında bekletmektir. Nemli bir kağıt havluya sarmak veya hava geçirmez bir kapta bekletmek daha uzun süre taze kalmalarını sağlar. Brokoli, karnabahar gibi sebzeler de plastik poşetten çıkarılıp nemli bir kağıt havluya sarılarak buzdolabında bekletilebilir.

    Kereviz, havuç gibi sebzeler buzdolabında, su içinde hava almayan bir kapta muhafaza edilebilir.

    Çilek, böğürtlen, dut gibi meyveler hassastır. Ezilmeyecekleri bir kapta muhafaza edilmeleri, yenmeden hemen önce yıkanmaları daha uygundur.

    Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce doğru bir şekilde yıkanması çok önemlidir. Yıkama suyunu seçerken de en az besinleri seçerken olduğu gibi özen göstermek gerekir. Suyun ters ozmos sistemiyle arıtma yapan bir arıtma cihazı ile arıtılması önemlidir.