Su, hayatımızdaki en temel taşlardan biridir. Hem biyolojik yaşam hem sağlık ve hijyen için kritik rollere sahip suyun, dünyanın birçok kültüründe şifalı olduğuna inanılan kültürel ve geleneksel tıp uygulamaları da bulunur. Bu uygulamalar genellikle arınma, şifa, koruma ve temizlik amaçlı olarak yapılır.
Uygulamaların en yaygın olanlarından biri tuzlu sudur. Deniz suyunun şifalı olduğu inancı eski tarihlere dayanır. Tuzlu su ile gargara; iltihapları azaltmak, bakterileri temizlemek için kullanılır. Kaynatılıp soğutulmuş haliyle burun tıkanıklığında burun temizliği yapılır. Tuzlu su ile gargaraya, diş ve diş eti sağlığı ve iltihaplarını rahatlatmak için de başvurulur. Banyoda tuzlu su kullanmanın cildi arındırdığı düşünülür, kas ağrılarını hafifletmek için de kullanımı yaygındır.
Elma sirkeli su, hazmı kolaylaştırdığına inanılarak yemeklerden önce içilir. Elma sirkeli suyun yemek sonrası glikoz seviyesini dengelediğine dair bazı çalışmalar vardır. Doğal bir temizlik maddesi olarak da bilinen elma sirkeli su, tonik olarak cilt pH’ını dengelemek ve saç durulama aşamasında da kullanılır.
Bağışıklık destekleyici
C vitamini olan limonlu su, bağışıklık sistemini destekler. Safra üretimini uyarıp sindirime yardımcı olur.
Doğal bir öksürük kesici olarak kullanılan ballı suya soğuk algınlığı gibi sorunlarda da başvurulur. Ballı su, boğaz ağrısı için yatıştırıcı etkisiyle de tüketilir.
Mide bulantısı ve hazımsızlığa karşı etki için zencefil ve zerdeçallı su, güçlü anti-inflamatuvar (iltihap önleyici) bileşeni nedeniyle eklem ağrıları ve vücut direncini artırmak için de tercih edilir.
Ağız içi yaralar ve aftlar için karbonatlı su ile gargara yapılması ve mide ekşimesi için kullanılması yaygın ve kısa süreli etkili olsa da düzenli kullanımı önerilmez.
Tuz, karbonat, sirke gibi maddelerin aşırı tüketimi sağlığı riske atar. Bu maddeleri kullanmadan önce altta yatan yüksek tansiyon, mide ülseri gibi hastalıklara dikkat etmek gerekir. Özellikle hamilelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde ve bu gibi hastalıklar durumunda kullanımdan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Bilinçli ve ölçülü tüketim ve profesyonel yardım almak en doğrusudur.
İçme suyu olarak tüketilen suyun, kaliteli bir arıtma cihazı ile arıtılmış, mineral açısından zengin olması önerilir.