Sıcak havalarda güneşin zararlı etkilerinden korunarak ve güneş çarpmasına karşı önlemler alarak yazı sağlıklı geçirin.
Uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalma sonucunda vücudun aşırı ısınmasıyla ortaya çıkan güneş çarpması, oldukça ciddi bir durumdur.
Güneş ışınlarının en dik ve etkili olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıda bulunmayın. Çıktığınızda gölge yerleri tercih edin. Açık alanda bulunmanız gerekiyorsa şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanın. Geniş kenarlı şapkalar ve UV korumalı güneş gözlükleri daha iyi koruma sağlayacaktır.
Açık renkli, hafif, bol ve nefes alabilen veya UV korumalı kıyafetler tercih edin.
Su içmek için kesinlikle susamayı beklemeyin. Özellikle de havanın çok sıcak olduğu günlerde su tüketiminizi artırın. Günde en az 2-3 litre su tüketmeye dikkat edin. Tükettiğiniz suyun sağlıklı olmasına önem verin. Su arıtma cihazları ile arıtılmış, uygun yöntemlerle filtrelenmiş ve zenginleştirilmiş kaliteli suları tüketin.
Sıcak havalarda sık sık duş alın. Kapalı alanları serin tutmaya çalışın. Klima yoksa, pencere ve perdeleri güneşe karşı kapalı tutun. Ağır spor yapmayın. Egzersiz yapmak için sabah erken veya akşam havanın serin olduğu saatleri seçin.
Açık havada, dışarıda çalışıyorsanız mümkün olduğunca molalar vererek gölge alanlarda dinlenin.
Güneş çarpması belirtileri neler?
40 derece ve üzeri yüksek ateş, kuru ve kızarık cilt, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, bilinç bulanıklığı veya bayılma gibi belirtiler yaşayan kişilerin serin bir yere geçirilerek soğuk suyla kompres yapılması ve acilen tıbbi yardım alınması gerekir.
Güneş çarpması belirtileri varsa fazla kıyafetleri çıkarın veya gevşetin. Sentetik/koyu renkli giysileri çıkararak terin buharlaşmasını kolaylaştırın. Bilinç kaybı varsa risk altındaki kişiyi kusmaya karşı yan yatırın. Solunumunu ve nabzını kontrol edin, gerekirse temel yaşam desteğine başlayın.