Dijital detoks ile sağlığınızı koruyun
Teknolojik cihazlarda ve dijital platformlarda fazla zaman harcamanın zihinsel, fiziksel, psikolojik sağlığa zararlarının yanı sıra uyku kalitesine ve sosyal ilişkilere de birçok olumsuz etkileri bulunuyor. Teknolojik araçların aşırı kullanımı, yaşam kalitesini bozuyor.
Ekran başında geçirilen sürenin fiziksel sağlık üzerindeki etkileri arasında obezite, düşük HDL kolesterol, insülin direnci, yüksek kan basıncı gibi risk faktörleri bulunuyor.
Ekran başında uzun zaman geçirmenin en sık görülen etkilerinden biri postür bozukluğu. Baş-boyun-omuz ağrıları da yaygın sorunlardan. Ekrandaki yansıma ve parlamalar, baş ve ekran mesafesinin yanlış ayarlanması nedeniyle gözle ilgili sorunlar da sıkça yaşanıyor.
Artan ekran süresi, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda beyin ve dil gelişimini olumsuz etkiliyor. Gençlerde ise depresyon, uyku problemleri, sosyal ilişkilerde problemler, dikkat eksikliği, akademik başarıda düşüş gözleniyor.
Çözüm için dijital detoks
Teknolojik cihazlarda ve dijital platformlarda aşırı zaman harcamanın olumsuz etkilerini azaltmak için dijital detoks müdahaleleri bir çözüm olarak görülüyor. Dijital detoks, kısa veya uzun vadeli olarak çevrim içi veya dijital medyadan uzaklaşma ve bunların kullanımı kısıtlama çabalarını tanımlıyor. Dijital cihaz ve platformlardan bilinçli olarak uzak durmayı sağlayan dijital detoks, potansiyel bağımlılık ve ilişkili sorunlarla mücadele etmeye yardımcı olmayı amaçlıyor. Böylece olumsuz etkilerden kaçınıp daha anlamlı bir yaşam sürmek hedefleniyor.
Odaklanma süresini uzatıyor
Dijital detoks, fiziksel, zihinsel ve psikolojik birçok faydayı beraberinde getiriyor. Zihnin fazla veriye maruz kalmasını engelleyerek zihinsel huzur ve konsantrasyon sağlayarak odaklanma süresini uzatıyor. Uyku öncesi ekran süresinin kısıtlanması ile uyku kalitesi artıyor. Özellikle uyumadan en az iki saat önce mavi ışıktan uzak kalmak gerekiyor.
Dijital detoks, stres ve anksiyete seviyelerini düşürüyor. Gerçek dünyaya yönelmeyi sağlayan dijital detoks, daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurulmasını sağlıyor.
Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Dijital detoks için belli cihazların kullanımına ara vermek, kullanım süresini kısıtlamak, gün içinde belli sınırlar getirerek sosyal medya kullanımını kontrol altında tutmak gibi farklı farklı uygulamalar bulunuyor.
Bu uygulamalar için en önemli husus uygulanabilir, net hedefler belirlemek. Açık havada yürümek, egzersiz yapmak, resim-müzik-el sanatları gibi hobiler edinmek dijital detoks yaparken uygulanabilecek aktiviteler.